Benutten en versterken van het professionele netwerk van Tim

January 1, 2022

Gemeenschappelijk belang toekomst mobiele techniek zekeren

Onderlinge contacten binnen het platform Tim zijn voor veel partners inmiddels dagelijkse routine geworden. Zo weten scholen bedrijven te vinden, en kennen bedrijven de docenten van scholen voor mbo- en vmbo. Precies dat is wat Tim voor ogen had toen het ruim twee jaar geleden verschillende partners bij elkaar wist te brengen voor een solide samenwerking in de branche van de mobiele techniek. Een onderwijsplatform voor de mobiele techniek waar de lijntjes kort zijn en het enthousiasme van de deelnemers groot is. Het doel? Kennis en vakmanschap binnen de branche uitwisselen en volgende generaties specialisten in mobiele techniek perfect opleiden.

Die uitwisseling van kennis is het sleutelwoord binnen het platform Tim. Contacten tussen het bedrijfsleven en het onderwijs dragen bij aan een opleiding die nog beter aansluit op de praktijk. Docenten kunnen een beroep doen op professionals; kennis en materialen worden gretig in bruikleen genomen. Bedrijven op hun beurt grijpen elke kans aan jongeren te interesseren voor het boeiende vak van de mobiele techniek. Ondanks de crisis en de problemen waar bedrijven op dit moment voor staan, is het belangrijk het onderwijs op een hoog peil te houden. Als straks de economie weer in een hogere versnelling wordt gezet, kan het niet zo zijn dat een nieuwe generatie jonge vakmensen ‘gemist’ wordt.

Waardevolle samenwerking tussen school en bedrijf

Leon Bijl, docent Mobiliteit en Transport op het Van Lodenstein College, profiteert samen met zijn collega’s, maximaal van het netwerk van Tim. Hij heeft dankzij een cursus, georganiseerd door het Platform Mobiliteit en Transport, kennis gemaakt met het bedrijf Mechan Groep in Achterveld. Leon raakte aan de praat met Simon Kram (Marketing en Innovation), en dat is het begin geweest van een waardevolle samenwerking. “Ik heb Simon bezocht voor de aanschaf van een trekker voor onze praktijklessen, maar zij verkopen alleen nieuwe machines en de aanschaf ervan was te kostbaar voor onze school,” vertelt Leon. Dat betekende niet het einde van het contact. Simon kon zijn hand leggen op veel bruikbare – defecte – onderdelen, zoals onder andere een versnellingsbak en een tractorstoel. Beiden vol met techniek en technologie die studenten een blik gunnen in het hart van de mobiele techniek en zéér bruikbaar voor praktijklessen. Ook de handleiding en technische specificaties van de trekker zijn naar het Van Lodenstein College vertrokken.

Met praktijkmateriaal opleiding interessanter

Volgens Leon zijn dit soort contacten voor scholen absoluut noodzakelijk en worden deze steeds ‘gewoner’. “In het verleden heeft het daar volgens mij wel eens aan gemankeerd, maar nu pakken scholen dit meer en meer op. Met aangeboden praktijkmateriaal maak je een opleiding interessanter en dat boeit iemand die van sleutelen houdt. Ik moet zeggen, bedrijven zijn echt heel gul in het geven van materiaal. Het is natuurlijk ook in hún belang dat onze leerlingen goed opgeleid worden in de branche van de mobiele techniek.”

Praktijklessen bij bedrijven

Simon ziet ook alleen maar voordelen van dit soort initiatieven binnen net Tim-platform. “Voor onze branche is het belangrijk dat het onderwijs goed aansluit op de praktijk. Het meest ideale is het wanneer een student na het afronden van zijn opleiding zó in de werkplaats van een van onze dealers aan de slag kan. Omdat hij al tijdens zijn opleiding gewerkt heeft aan onze merken”. Om dat te bereiken doet Mechan Groep er nog een schepje bovenop. In samenspraak met Leon zijn er plannen om studenten één keer in de week op locatie te laten komen. “Er staan ongeveer 100 nieuwe trekkers op ons terrein. Daar kunnen studenten aan sleutelen. Elke week weer een andere, dat vergroot hun kennis en maakt hen nog beter inzetbaar, straks. Een ‘model’-monteur voor iedere dealer,” legt Simon uit.

Bijdragen aan opleiden kan beter

Tim verbindt bedrijven en scholen in de branche; een win-winsituatie voor alle partijen. Opleiden is niet uitsluitend de taak van het onderwijs, die verantwoordelijkheid behoort te worden gedeeld met de branche. Volgens Simon zijn bedrijven qua opleiden al aardig op weg: “We zijn als branche nog een beetje in de aftastende fase over wat we kunnen bijdragen, en de huidige scholing is best goed, maar het kan gewoon nog beter!”

Netwerk Tim: een investering in de toekomst van mobiele techniek

Maak gebruik van het netwerk van Tim. Scholen en bedrijven kunnen via Tim of rechtstreeks onderling contact met elkaar opnemen. De branche van mobiele techniek is gebaat bij goed opgeleid personeel. Op mbo- en vmbo-niveau. Blijven investeren in onze branche en toekomstige monteurs is belangrijk.

Oh ja, ….. die trekker voor het Van Lodenstein College…? Dat is dankzij Simon toch nog goed gekomen. Eén van de dealers van Mechan Groep had een mooie inruiltrekker staan die voor een leuk prijsje naar Hoevelaken is verhuisd!

Ideeën opgedaan naar aanleiding van dit artikel? 

Kijk op: techinmotion.nl voor meer informatie of neem contact op met Wim Overeem, opleidingsmanager Tim, op 06 57 401 564.

Tekst: Van Dijk Teksten

Deel dit bericht:

Volg ons op: